Tijdens de afgelopen dagen is duidelijk geworden dat de centrale banken langzaam maar zeker weer terughoudender worden wat betreft het strengere monetaire beleid. Volgens kenners denkt de Fed er zelfs over na om te stoppen met het afbouwen van haar gigantische balanspositie. Daarnaast is er mogelijk al een einde gekomen aan het optrekken van de rentestand. En dat heeft tot nu toe het nodige effect gehad op de Amerikaanse obligatiemarkt.

De groei van de wereldeconomie is in een vertraging terecht gekomen, dat zal bij de meeste beleggers wel bekend zijn. De groei van de Amerikaanse economie ziet er nog steeds overtuigend uit, maar ook daar duiken steeds meer signalen op die wijzen richting een afkoelende economie. En mede daardoor hebben de rentes bij de Amerikaanse staatsobligaties een duikvlucht genomen.

Wall Street kan last krijgen van dalende rentes

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Kimble Charting, is te zien dat een dalende rente op Amerikaanse staatsobligaties slecht nieuws kan betekenen voor de aandelenmarkten. Zo wist de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie onlangs een top neer te zetten rond de weerstandslijn die al sinds de jaren ’90 intact is. En tijdens de laatste twee keren dat de weerstandslijn bereikt werd, wist dat niet veel later te leiden voor een top op de aandelenmarkten (2000 en 2007).

Wat dat betreft kunnen beleggers de bewegingen binnen de obligatiemarkt maar beter erg goed in de gaten houden. Een verdere daling bij de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie kan namelijk onheil betekenen voor Wall Street.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)