De wereldwijde aandelenmarkten bevinden zich op dit moment in moeilijk vaarwater. Ook tijdens de voorbijgaande handelsdagen werden de beurzen geconfronteerd met enkele serieuze berentikken. Met name de Europese beurzen liggen er zwak bij. En de kans is aanwezig dat ook in het nieuwe jaar de neerwaartse druk aanwezig blijft.

De laatste twee handelsweken van dit memorabele beursjaar zijn aangebroken. De meeste beleggers zullen terugkijken op een goed beursjaar, want alle Westerse indices noteren op dit moment hoger dan de slotstand van het jaar 2020. Toch verloopt tot nu toe het einde van dit beursjaar een stuk minder rooskleurig dan verwacht. Beleggers hopen nog steeds dat de stieren er een eindejaarsrally uit zullen persen. Gezien de coronaontwikkelingen is het echter nog maar de vraag of dit haalbaar is.

Het begin van het nieuwe beursjaar kan tegenvallend gaan verlopen

Uit onderzoek van Nordea and Macrobond blijkt dat de beurzen het vaak lastig hebben aan het begin van een nieuw beursjaar. Zo is op de bovenstaande staafgrafiek te zien dat de S&P 500 index gemiddeld genomen in januari geconfronteerd wordt met een dalende beursbeweging. Dit onderzoek is gebaseerd op basis van de prestatie van de Amerikaanse beurs over de afgelopen 20 jaar gemeten.

Uiteraard betekent dit niet direct dat de aandelenmarkten daadwerkelijk in januari te maken krijgen met een sell-off. Maar, dit onderzoek maakt wel duidelijk dat de beren dan in het voordeel zijn. En beleggers zullen hier in ieder geval rekening mee moeten houden bij het maken van hun beleggingsbesluiten. De dalende trend hoeft immers nog niet voorbij te zijn. En ook een eventuele eindejaarsrally kan beleggers op het verkeerde been zetten. Juist tijdens de komende weken lijkt voorzichtigheid geboden te zijn.

3 Aandelen voor de Energie Crisis

Met deze 3 aandelen zal ook u geld kunnen verdienen aan deze energiecrisis … in plaats van hem te betalen.

Dit is een ‘once in a lifetime’ opportuniteit.

Download hier jouw gratis gids: 3 Aandelen voor de Energie Crisis