De Chinese smartphone markt doet het niet goed, februari was de slechtste maand in jaren gezien de forse daling van de verkoopcijfers. Dat betekent niet alleen slecht nieuws voor binnenlandse smartphone producenten, voornamelijk Apple zal hier de negatieve gevolgen van voelen vermits dit hun grootste afzetmarkt is.

China heeft de grootste smartphone markt waarin Apple jarenlang goed heeft geboerd. Maar de huidige gegevens wijzen op een krimp in deze markt met februari als de slechtste maand die de smartphone markt in jaren heef gezien. Februari is meestal wel een minder goede maand gezien het Chinese nieuwjaar, maar de laatste keer dat de gegevens zo slecht waren, was in het jaar 2013.

Vorige maand werden er 14,51 miljoen toestellen verscheept en verkocht, dat is een daling van bijna 20 procent ten opzichte van februari vorig jaar, althans volgens het China Academy of Information and Communication Technology. Maar hoe komt nu dat deze markt het zo slecht doet?

Dalende verkoop

Het ligt aan verschillende factoren, enerzijds heb je het Chinees nieuwjaar dat altijd zorgt voor minder handelsactiviteiten in februari. Anderzijds is de smartphone markt in China verzadigd aan het geraken. En ten slotte heeft de handelsoorlog tussen de USA en China een negatieve impact.

Volgens analisten heeft Apple het moeilijk in China op dit moment, het is dan ook één van hun grootste afzetmarkten waar het minder goed draait. Tijdens hun eerste fiscale kwartaal van dit jaar, daalde de omzet in China met 27 procent. De Chinezen zijn niet meer zo tuk op Apple, dat blijkt ook uit het aantal zoekopdrachten via de zoekmachine Baidu. Deze daalden met 48 procent in februari.

Most of the growth is coming from mid-tier of the market where Huawei’s Honor brand, Nova series, and Oppo’s A series is doing quite well and affecting Xiaomi

Zelfs een verlaging van de verkoopprijs van hun toestellen, kan de Chinezen niet overtuigen om Apple toestellen te kopen. Er zijn op dit moment ook ontzettend veel andere aanbieders die kwalitatieve toestellen aanbieden tegen een scherpere prijs. Producenten zoals Huawei, OPPO en Vivo winnen marktaandeel in China en lijken minder last te hebben van de dalende verkopen.

Bronnen: CNBC

Foto: William Hook – Flickr CC BY-SA 2.0

Reacties