Strategen verwachten niet meteen een globale recessie, maar we moeten ons wel voorbereiden op een periode van hogere prijzen en lage groei. Grondstoffenprijzen zullen volgend kwartaal gaan stabilseren maar zullen ook permanent aan de hoge kant blijven. De wereld zal zich hier bij moeten neerleggen en dat zal ten koste gaan van de economische groei in tal van landen.

Dan toch geen globale recessie? Alleszin niet voor meteen volgens economen. Eerst zullen we te maken krijgen met hogere prijzen en een lage groei alvorens een globale recessie van start kan gaan. Simon Baptist, econoom bij Economist Intelligence Unit, verwacht dat de grondstoffenprijzen volgend kwartaal zullen stabilseren om vervolgens permanent aan de hoge kant te blijven. Hoe men dit gaat aanpakken, zal de verdere koers bepalen.

Commodity prices will start to ease from next quarter, but will remain permanently higher than before the war in Ukraine for the simple reason that Russian supplies of many commodities will be permanently reduced.

Hij verwacht ook dat de problemen omtrent de wereldwijde supply chain zeker nog 12 maanden zullen blijven aanhouden door de verstoringen die veroorzaakt worden door de oorlog in Oekraïne en de besmettingsgolf in China. Voor economieën in Azië is hij er van overtuigd dat een recessie hoogstonwaarschijnlijk is. Volgens Baptist hebben consumenten ook voldoende kapitaal achter de hand om de economie draaiende te houden en te blijven consumeren.

Geen recessie?

Hoofdeconoom bij AMP Capital Shane Oliver deelt deze mening en ziet een recessie de komende 18 maanden niet meteen gebeuren. De rentecurves of de kloof tussen de langetermijnrente en de kortetermijnrente zijn momenteel niet alarmerend, aldus Oliver.

Yield curves or the gap between long-term bond yields and short-term rates have yet to decisively invert or warn of recession and even if they do now the average lead to recession is 18 months.

Tal van centrale banken, waaronder de Federal Reserve en de Bank of England, zijn inspanningen aan het doen om de inflatie af te koelen. Dit gaat niet zonder risico’s, als men te agressief handelt, kan dit een recessie in de hand werken. En indien de inflatie echt niet af te koelen valt, dan zullen de centrale banken doelbewust een recessie veroorzaken, zoals de Federal Reserve deed in de jaren 80 onder leiding van Paul Volcker.

Bronnen: Su-Lin Tan – CNBC

Foto: Chris Potter ccPixsFlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>