We gaan er allemaal vanuit dat de Federal Reserve de rentes opnieuw gaat verlagen maar door de stijgende energieprijzen en beter dan verwachte economische gegevens, heerst er twijfel of de Federal Reserve wel effectief zijn rentebeleid gaat versoepelen. Dat heeft allemaal te maken met het inflatiecijfer, dat door de stijgende olieprijzen lichtjes mee stijgt uiteraard.

Wat gaat de Amerikaanse centrale bank doen tijdens hun volgende FOMC? Er wordt al maandenlang gespeculeerd dat ze het rentebeleid gaan versoepelen om de Amerikaanse economie te ondersteunen, voornamelijk wegens de effecten van de handelsoorlog. Maar de meest recente ontwikkelingen doen marktkenners twijfelen over een ‘rate cut’.

Op 17 en 18 september komen de bestuursleden van de Federal Reserve samen om het monetaire beleid te bespreken. Marktkenners verwachten dat de rente met een kwart basispunten verlaagd zal worden maar dat daar in de volgende bijeenkomsten geen gevolg meer aan gegeven zal worden omdat de economische gegevens zich er niet toe lenen.

Inflatiecijfer

De reden waarom men verwacht dat de kans kleiner is geworden dat de Fed de rentes gaat verlagen, heeft te maken met de inflatie. De ontwikkelingen in Saoedi-Arabië zullen ervoor zorgen dat de olieprijzen fors gaan stijgen. Hierdoor zal de inflatie in de USA gaan stijgen.

Daarenboven merkt men ook op dat het consumentenvertrouwen is toegenomen, dat is te merken aan de stijgende winkelverkopen van de afgelopen maand. Het lijkt erop dat de invloed van de handelsoorlog met China aan het afzwakken is. De combinatie tussen een stijgende inflatie en sterkere economische gegevens zullen de Fed doen twijfelen over een ‘rate cut’.

Ook de verwachting dat er een doorbraak gevonden zal worden in oktober, als de Verenigde Staten van Amerika en China nieuwe handelsgesprekken zullen opstarten, doet Fed-voorzitter Powell twee keer nadenken of het wel een goed idee is om het rentebeleid te versoepelen.

Bronnen: CNBC

Foto: US gov. work – Flickr