De markten zijn het afgelopen jaar enorm gestegen, waardoor de S&P 500 aan recordhoogtes noteert. Marktveteraan David Roche waarschuwt beleggers echter dat ze op hun hoede moeten zijn voor het barsten van de zeepbel.

De S&P 500 heeft vrijdag haar sterkste week sinds februari afgesloten, ondanks de snelle verspreiding van een besmettelijkere variant van het Covid-19 virus en de aanhoudende zorgen over de vraag of de Federal Reserve gedwongen zal worden om haar enorme stimuleringsprogramma eerder dan verwacht terug te schroeven nu de inflatie hoger oploopt.

Roche noemt de huidige waarderingen op de aandelenmarkten een duidelijk voorbeeld van een zeepbel die vroeg of laat zal barsten.

Roche stelt:

Vroeg of laat zal ook deze zeepbel uit elkaar spatten.

Federal Reserve

Volgens Roche zal deze zeepbel slecht aflopen, al is het moeilijk te zeggen wat de precieze katalysator zal zijn. Dit zou een nieuwe Covid-variant kunnen zijn, maar Roche denkt dat dit op dit moment weinig waarschijnlijk is.

De meest waarschijnlijke katalysator is volgens Roche dat de Federal Reserve gedwongen wordt te stoppen met het geven van een dubbele boodschap. Hierbij zal er zeer serieus gesproken worden over het feit dat de dagen van extra monetaire stimulus en de financiering van begrotingstekorten voorbij zijn.

Terwijl sommige medewerkers van de centrale bank hebben aangegeven dat het gesprek over het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen moet worden vervroegd, heeft voorzitter Jerome Powell de markten gekalmeerd. Hij benadrukte dat de voorspellingen met een grote korrel zout moeten genomen worden.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties