De Amerikaanse beurzen wisten tijdens de afgelopen handelsdagen hun recordhoogten verder aan te scherpen. Op dit moment lijken alle donkere wolken boven de financiële markten verdwenen te zijn. Beleggers geloven in verder stijgende beurskoersen en zien geen enkel gevaar voor de toekomst. Mogelijk is dit beeld echter te rooskleurig.

Al maandenlang weten de stieren vriend en vijand te verrassen. De imposante beursrally die vorig jaar maart in gang is gezet is nog steeds springlevend. Elke correctie wordt op dit moment door beleggers aangegrepen om nieuwe posities aan de portefeuille toe te voegen. En vooralsnog hebben zij het gelijk aan hun zijde, want tijdens de afgelopen handelsdagen werden er nieuwe records op de koersborden getoverd.

Het verleden voorspelt weinig goeds voor deze beursrally

Toch moeten beleggers uitkijken dat ze niet het onderliggende fundamentele plaatje uit het oog beginnen te verliezen. De huidige beursrally is immers een stuk zwakker dan beleggers denken. Zo blijkt uit onderzoek van Lohman Econometrics dat de recente recordkoersen bij de S&P 500 index gepaard gingen met een zeer zwak momentum binnen de index. Minder dan 50% van de aandelen die binnen de index een notering heeft bewoog immers op dat moment boven haar 50-daagsgemiddelde.

Een dergelijke combinatie is in het verleden slechts enkele keren eerder voorgekomen. De meest recente keer dateert uit december 1999. Destijds werden de beurzen tijdens de maanden daarna geconfronteerd met een zijwaartse trend, waarna de beurzen vervolgens getroffen werden door een stevige beursdaling. Voor beleggers is het te hopen dat de geschiedenis zich niet gaat herhalen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)