De ineenstorting van de aandelenmarkten  heeft dit jaar al meer dan $7 biljoen aan marktwaarde weggevaagd van de blue chips in de S&P 500. Hiermee is de index sinds eind december met bijna 19% gedaald. De Dow noteert aan een verlies van zo’n 14%.

Techaandelen zijn bijzonder hard getroffen. De Nasdaq is dit jaar met meer dan 28,5% gekelderd. Hierdoor bevindt de index zich diep in een bearmarket, die gedefinieerd wordt door een daling van 20% of meer. Bijna $3 biljoen van de daling van de marktwaarde van de S&P 500 is afkomstig van de techsector.

Aandelen van techgiganten Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta en Tesla staan allemaal diep in het rood. Netflix, met een daling van meer dan 70%, is de slechtste performer in de S&P 500 dit jaar.

Bodem bereikt?

Volgens gegevens van onderzoeksbureau Bespoke Investment Group is de Nasdaq in de afgelopen 30 handelsdagen met meer dan 20% gedaald. Een daling van die omvang is slechts 11 keer eerder voorgekomen. 9 van die dalingen werden geassocieerd met recessies.

Toch is er hoop dat een bodem snel in zicht is. Analisten van Bespoke verklaarden dat de prijzen een lange tijd oversold kunnen blijven, maar dit niet voor altijd zo kan blijven. Hoop doet leven.

Beleggers wachten op de zogenaamde capitulatie. Dis is het moment waarop lijkt alsof iedereen eindelijk de spreekwoordelijke handdoek in de ring heeft gegooid. Wanneer het sentiment op zijn laagst lijkt, kan dit een moment zijn om eindelijk weer aan het kopen te slaan. De markt zou bijna op dit niveau kunnen zijn. De CNN Business Fear & Greed Index, die 7 indicatoren van het marktsentiment meet, bevindt zich nu ruim in het Extreme Fear-gebied.

Bron: CNN
Foto: iStock

Reacties