De Amerikaanse economie weet nog steeds aan een mooi tempo te groeien. Dit heeft uiteraard een tal van positieve effecten. Toch is er ook een keerzijde aan deze groei. Op dit moment slaat de Amerikaanse arbeidsmarkt namelijk op hol en dat kan juist weer grote gevolgen hebben op de toekomstige groei van de economie.

Op dit moment beweegt het Amerikaanse werkloosheidspercentage rond een historisch dieptepunt. Daarnaast werd er zelden in de historie zo weinig werkloosheidsuitkeringen uitgekeerd. Allemaal positieve dingen dus. Maar, aan de andere kant hebben bedrijven steeds meer moeite om geschikt personeel te vinden.

Extreme krapte op de Amerikaanse arbeidsmarkt

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat er sprake is van een uitzonderlijke krapte op de arbeidsmarkt. Er is sprake van een sterke vraag naar arbeiders vanuit bedrijven. Deze extreme situatie hebben we sinds eind jaren negentig (vlak voor de recessie) niet meer gezien.

Gezien de krapte van de arbeidsmarkt is het niet vreemd dat de lonen in de lift zitten. Gelukkig hebben de gestegen arbeidskosten gemiddeld gezien nog geen effect gehad op de winstmarges.

Wel maken beide illustraties duidelijk dat een krappe arbeidsmarkt behoorlijk wat negatieve effecten kan hebben. Voorlopig zijn de echte negatieve signalen nog niet zichtbaar, maar daar kan in de nabije toekomst verandering in gaan komen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>