Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft en Facebook zijn de absolute technologiegiganten. Samen zijn deze 5 bedrijven meer dan 4 biljoen dollar waard. Vijf jaar geleden waren deze bedrijven samen nog 1,2 biljoen dollar waard. Dit laat zien hoe hard deze bedrijven de afgelopen jaren in marktwaarde zijn gestegen.

Michael Batnick, onderzoeksdirecteur bij Ritholtz Wealth Management, heeft woensdag een Tweet gepubliceerd waarin hij onderstreepte hoe dominant technologiebedrijven zijn geworden in een wereld waarin grootte steeds belangrijker lijkt te worden. Het cirkeldiagram dat hij deelde is hierboven in beeld gebracht.

Is er een nieuwe zeepbel ontstaan?

Op deze illustratie is te zien dat Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft en Facebook samen meer waard zijn dan 282 andere beursgenoteerde bedrijven. Een waanzinnige prestatie natuurlijk. Mede door deze waanzinnige prestatie denken steeds meer analisten terug aan de internetzeepbel die knapte in het jaar 2000.

Batnick maakt zich hier echter weinig zorgen over. Volgens hem is het belangrijkste verschil tussen de huidige tijd en die ten tijde van de internetzeepbel, dat de technische rally van vandaag kan worden gerechtvaardigd door de waarderingen.

“Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft en Facebook hebben in de afgelopen vijf jaar bijna een half biljoen dollar verdiend en handelen momenteel op 37 keer de winst en 5,5 keer de omzet”, zei hij. Ten tijde van de internetzeep handelde de destijds grote vier (Intel, Cisco Systems, Microsoft en Oracle) op 100 keer de winst en 26 keer de omzet.