De Amerikaanse centrale bank is sinds het einde van 2014 begonnen met het afbouwen van haar stimuleringsbeleid. Op dit moment is er geen sprake meer van maandelijkse inkoop van obligaties, maar juist van de verkoop daarvan. Op die manier bouwt de Fed haar gigantische balanspositie af. Tevens zit de rentestand in de lift. Maar, is de rente wel voldoende hard gestegen?

Er zijn op dit moment grote verschillen waarneembaar tussen de Amerikaanse en Europese centrale bank. We zouden min of meer kunnen stellen dat de ECB een aantal jaar op de Fed achterloopt. De ECB is immers nu pas bezig met het afbouwen van het stimuleringspakket en een eventuele renteverhoging vindt hoogstwaarschijnlijk pas in de tweede helft van 2019 plaats. De situatie bij de Fed is dus gezonder te noemen dan bij de ECB.

Hogere Amerikaanse rentestand zou logisch zijn

De vraag is alleen of de Amerikaanse rentestand wel voldoende hard gestegen is. In verhouding met de meeste andere Westerse landen mag de Fed de afgelopen twee jaar dan wel grote stappen hebben gezet, maar gezien de Amerikaanse economie is een hogere rentestand te rechtvaardigen.

Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, te zien dat de rentestand normaal gesproken in samenspraak met de loongroei beweegt. Deze loongroei kwam echter al veel eerder op gang. Jarenlang heeft de Fed toen haar rentestand onveranderd gelaten. En gezien deze grafiek zou een hogere rentestand logischer zijn.