Tijdens de afgelopen jaren is er steeds meer onvrede ontstaan onder werknemers. In de media werden we geconfronteerd met berichten die lieten zien dat de economische groei duidelijk in de lift zat. Toch bleef de loongroei daar flink bij achter. En dat is ook in de VS al jaren het geval.

Donald Trump wist in 2016 tegen alle verwachtingen in de Amerikaanse verkiezingen te winnen. Volgens politieke kenners was deze verkiezingsoverwinning voor een groot deel te danken aan het feit dat hij zich profileerde als de man die gaf om de ‘vergeten’ Amerikaan. De ongelijkheid in de VS nam al jaren toe en daar heeft Trump handig gebruik van gemaakt. Hij heeft zich gericht op het ‘normale volk’ en daar heeft hij heel wat zieltjes mee weten te winnen. Onder zijn leiding is er wel een kleine verbetering opgetreden, maar de kloof lijkt haast onoverbrugbaar te zijn.

Verbeterende productiviteit is niet alleen te danken aan de arbeiders

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, is de historische kloof tussen de arbeidslonen en de productiviteit in beeld gebracht. Sinds het jaar 1973 is het gemiddelde Amerikaanse arbeidsloon in beduidend mindere mate gestegen dan de toename van de arbeidsproductiviteit.

Volgens economen is het deels ook niet zo vreemd dat de lonen achterblijven op de arbeidsproductiviteit. Tijdens de afgelopen decennia is de rol van machines (in de ruime zin) flink toegenomen. Die machines zorgen er niet alleen voor dat een groot deel van het zware werk uithanden wordt genomen, maar zorgen tevens voor een verbeterende arbeidsproductiviteit. Maar, anderzijds heeft het ook te maken met de groeiende kloof tussen arm en rijk.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>