Tijdens de afgelopen tijd is de inflatie overal in de wereld aanzienlijk toegenomen. Met name in de Westerse wereld zagen we inflatiecijfers die we voor het laatst jaren geleden hebben gezien. Toch maken de centrale banken zich vooralsnog weinig zorgen over de gestegen prijzen. Mogelijk gaat daar binnenkort echter verandering in komen, want de belangrijkste component van inflatie lijkt te exploderen.

De consumentenprijsindex (CPI) is opgebouwd uit diverse componenten. De belangrijkste componenten zijn bij de meeste economieën de voedsel- en huurprijzen. In de VS maken de huurprijzen zelfs 24% uit van de totale consumentenprijsindex. En het heeft er alle schijn van dat deze component in de VS de komende tijd aanzienlijk zal gaan stijgen.

Stijgende huurprijzen kunnen leiden tot een stevige inflatie

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, is te zien dat de Amerikanen rekening houden met een huurprijsstijging van 7% tijdens de komende 12 maanden (blauwe lijn). Dit blijkt uit de maandelijkse enquête van Fannie Mae. Op de grafiek is ook te zien dat de huidige huurprijsstijging nog maar 2,1% bedraagt. Met name door de coronacrisis hebben de meeste verhuurders een huurprijsstijging uitgesteld en dat is duidelijk terug te zien in de cijfers.

De kans is groot dat verhuurders tijdens de komende maanden de huurprijzen naar boven toe zullen bijstellen. Mocht de verwachting van de Amerikaanse bevolking uitkomen, dan kan dit grote gevolgen gaan hebben voor de Amerikaanse inflatie. Een huurprijsstijging van 7% zal namelijk hoogstwaarschijnlijk leiden tot een stevige inflatie.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>