Het tijdperk van de ruimhartige monetaire steun lijkt binnenkort definitief verleden tijd te zijn. De ECB en de Fed zijn vorig jaar al begonnen met het afbouwen van het opkoopprogramma en met name de Fed lijkt deze afbouw sneller dan verwacht door te zetten. Voor de beurzen kan er daardoor een uitdagende tijd gaan aanbreken.

Het is geen geheim dat de aandelenmarkten tijdens de voorbijgaande jaren sterk geprofiteerd hebben van de ruimhartige steunmaatregelen van de centrale banken. De beurzen wisten immers de beste zaken te doen tijdens de perioden dat er sprake was van een opkoopprogramma. En dat is ook niet verwonderlijk te noemen, want een aanzienlijk deel van dit geld bleef op de financiële markten hangen.

Beurzen kunnen het lastig krijgen zonder het opkoopprogramma van de Fed

Met name de harde toon van Fed-voorzitter Jerome Powell mogen beleggers zien als een serieuze waarschuwing. Het is goed mogelijk dat de Fed namelijk sneller dan verwacht het opkoopbeleid zal gaan afbouwen en dat er tevens meer en snellere renteverhogingen komen dan verwacht. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van J.P. Morgan Equity Macro Research, is te zien dat Wall Street het ook lastig had in het jaar 2018. Ook destijds was er sprake van een agressief monetair beleid.

Op de grafiek is ook duidelijk in kaart gebracht dat de beurzen het lastig hadden in het jaar toen er sprake was van het voorzichtig afbouwen van het opkoopprogramma. Dat was immers in het jaar 2014 het geval en de S&P 500 index wist toen met amper 9% in waarde te stijgen. Wat het verleden dus in ieder geval duidelijk maakt is dat de monetaire steun van de centrale banken altijd gunstig was voor de aandelenmarkten. En die tijd ligt nu achter ons.

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger