De traders onder ons zullen met veel plezier terugkijken op de eerste drie handelsmaanden van het nieuwe jaar. Zij zijn immers over het algemeen gebaat bij grote koersschommelingen en daar was tijdens de voorbijgaande handelsweken zonder twijfel sprake van. Overigens hoeft het tradersfeestje nog niet voorbij te zijn, want een belangrijk onderzoek laat zien dat de volatiliteit de komende tijd nog verder kan toenemen.

Maar weinig analisten hadden deze beursstart zien aankomen. De meeste beurzen noteren op dit moment fors lager dan de slotstand van het jaar 2021 en de stieren lijken nog niet in staat te zijn om het tij definitief te doen keren. Ondertussen lijkt het verkoopgeweld weer verder toe te nemen, want tijdens de handelsdag van gisteren liepen de verliezen in korte tijd stevig op.

Toenemende beweeglijkheid voorspelt onheil voor de beurzen

Volgens de analisten van Nautilus Investment Research is het goed denkbaar dat de beweeglijkheid op de aandelenmarkten de komende tijd nog verder toeneemt. Zo blijkt uit de bovenstaande grafiek dat de volatiliteitsindex al ruim 1,5 jaar beweegt op basis van een 50-daagsecyclus. En op de grafiek is te zien dat recent een nieuwe cyclusbodem is neergezet en de eerstvolgende cyclustop staat pas gepland over vier weken (5 mei).

Uiteraard biedt het verleden geen enkele garantie voor de toekomst, maar dit onderzoek laat wel zien dat de toenemende volatiliteit binnenkort nog niet ten einde hoeft te komen. Beleggers zouden zich zelfs moeten voorbereiden op een aanzienlijke toenemende beweeglijkheid en over het algemeen gaat dat gepaard met dalende beurskoersen. Wat dat betreft kan de verkoopdruk dus nog wel even aanhouden.

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger