De coronacrash is niet alleen de geschiedenisboeken ingegaan als een van de heftigste beursdalingen in relatief korte tijd, maar ook de kortste crash ooit. Door het ruimhartige monetaire beleid van de centrale banken wisten de wereldwijde beurzen zich razendsnel te herpakken. En daarmee is de marktwerking volledig verstoord.
Al jarenlang wordt er veelvuldig gesproken over de rol die de centrale banken op de financiële markten innemen. Door de coronacrisis is dit thema alleen nog maar ‘hotter’ geworden. Critici laten weten dat de centrale bankiers hun macht hebben misbruikt nadat de aandelenmarkten getroffen werden door een historische koersval. Op dat moment lanceerden de centrale banken immers hun omvangrijke opkoopbeleid en op die manier werd de vraagkant kunstmatig beïnvloed en keerde het vertrouwen op de financiële markten vroegtijdig terug.
Het effect van het opkoopbeleid van de centrale banken in beeld gebracht
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Charles Schwab, is het effect van het omvangrijke opkoopbeleid van de centrale banken in beeld gebracht. Nog nooit eerder wist de S&P 500 index zo snel te herstellen van een koersval van minstens 25%. Inmiddels is er zelfs sprake van een koersverdubbeling vanaf de bodem van maart 2020 gerekend. Dit is de snelste koersverdubbeling tijdens een nieuwe Bull Market ooit.
Wat de centrale bankiers echter niet mogen vergeten is dat de rekening van dit ruimhartige monetaire beleid ooit aan beleggers gepresenteerd gaat worden. Op dat moment zullen de centrale banken transformeren van ‘koper’ naar ‘verkoper’ en het is nog maar de vraag of de financiële markten daar tegen bestand zijn.
Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar
Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.
GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar