Recent verschenen er tegenvallende macrocijfers vanuit Europa. Het aantal gestegen nieuwe coronabesmettingen heeft er voor gezorgd dat de overheden zich genoodzaakt zagen om de maatregelen aan te scherpen. En dat is ook direct terug te zien in het economische plaatje.

De coronasituatie in Europa is tijdens de afgelopen maanden aanzienlijk verslechterd. Als reactie daarop moesten de overheden alle zeilen bijzetten om erger te voorkomen. Als gevolg van de aangescherpte coronamaatregelen ligt een deel van de economie opnieuw op z’n gat.

Economisch herstel was slechts van korte duur

Recent zijn er cijfers over de Europese dienstensector verschenen. Deze PMI-cijfers maken duidelijk dat de gevreesde ‘dubbele dip’ in Europa waarheid begint te worden. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat het economisch herstel binnen de dienstensector slechts van korte duur was. Alle Europese landen hebben op dit moment te maken met een PMI-cijfer van onder de 50. En een notering onder de 50 duidt op krimp.

Voor de Europese economie is het te hopen dat de coronamaatregelen binnen afzienbare tijd versoepeld worden. De economische schade loopt immers met de dag verder op. En zelfs de Europese centrale bank lijkt machteloos te zijn indien de Europese economie gebukt gaat onder een langdurige recessie.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>