Als gevolg van de angst voor het coronavirus moesten de meeste beurzen de maand januari in het rood afsluiten. Ook Wall Street sloot op maandbasis lager. En dat was wel even wennen, want tijdens de voorgaande maanden wisten de Amerikaanse beurzen juist flink in waarde te stijgen. De economie waarschuwt al langer voor een beursdaling.

Afgelopen week verschenen er cijfers over de Chicago inkoopmanagersindex. De Inkoopmanagers Index van Chicago is bepalend voor de economische gezondheid van de verwerkende sector in de Chicago regio. Elke notering boven 50 indiceert een expansie van de verwerkende sector, terwijl een notering onder 50 een recessie aangeeft. De Chicago PMI kan een hulpmiddel zijn bij het voorspellen van de VS ISM en heeft er gewoonlijk een indrukwekkende correlatie mee. Het uiteindelijke cijfer kwam uit op 42,9.

Dit macrocijfer waarschuwt al langer voor een beursdaling

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Alastair Williamson, is te zien dat de productiesector in Chicago het al langer lastig heeft. En dat is ook terug te zien bij het algemene productieplaatje in de VS. Als gevolg van de handelsoorlog is deze sector hard geraakt.

Als gevolg daarvan is er een angstaanjagende divergentie ontstaan tussen het PMI-cijfer over de productiesector enerzijds en de koers van de S&P 500 index anderzijds. Deze divergentie kan op de lange termijn onheil betekenen voor de beurzen. Het is dus te hopen dat de handelsdeal tussen de VS en China de productiesector snel laat opbloeien.

Eenvoudig gebruik maken van de krachtigste CRYPTO-beleggingstools

CopyCoin helpt beleggers eenvoudiger te beleggen in crypto currencies. De tools helpen u zowel passief als actief te handelen. Ook als u een beginnend crypto currency belegger bent, kunt u met CopyCoin uit de voeten.

Ontdek CopyCoin (Het is GRATIS)