De eerste 100 handelsdagen van het beursjaar 2021 liggen achter de rug. Tijdens deze beursperiode wisten de meeste beurzen goede zaken te doen. De S&P 500 index wist met bijna 12% in waarde te stijgen. En deze prijsstijging kan goed nieuws betekenen voor de rest van het jaar.

Vooralsnog lijkt er maar geen einde te komen aan de indrukwekkende beursrally die vorig jaar ingezet werd. Keer op keer weten de stieren het heft terug in handen te nemen en daarmee lopen de winsten verder op. De kans is groot dat deze beursrally ook nog wel een tijdje zal aanhouden.

Beleggers mogen uitkijken naar een goed tweede deel van het beursjaar

Uit onderzoek van Ryan Detrick, strateeg bij LPL Research, blijkt dat een goede beursstart goed nieuws kan betekenen voor de rest van het beursjaar. Zo is op de bovenstaande tabel te zien dat de S&P 500 index normaliter goede zaken weet te doen indien de beursstijging tijdens de eerste 100 handelsdagen minstens 10% bedraagt. In 85% van de gevallen is er tijdens de rest van het jaar ook sprake van een beursstijging. De gemiddelde beursstijging tijdens deze periode bedraagt bijna 9%.

Sinds het jaar 1950 zijn er slechts drie momenten geweest dat er tijdens de rest van het jaar sprake was van een beursdaling. In twee van de drie gevallen bedroeg de beursdaling slechts -0,4% (1975 en 1983). De grootste koersdaling vond plaats in het jaar 1987, toen de S&P 500 index ondanks de goede beursstart tijdens het laatste deel van het jaar alsnog 14,5% aan beurswaarde verloor.

3 ongeziene koopjes onder 5 dollar

Deze bedrijven hebben alles in huis om de toekomstige toppers van de beurs te worden.

Download hier jouw gratis gids: 3 ongeziene koopjes onder 5 dollar