Al jarenlang zijn aandelen in trek. Tijdens het afgelopen jaar is de interesse in aandelen alleen nog maar groter geworden. Als gevolg van de indrukwekkende beursrally zijn ook de ‘achterblijvers’ naar de aandelenmarkten getrokken. Toch is het sterk de vraag of dit wel het ideale moment is om in aandelen te beleggen.

De meeste beleggers weten dat er op dit moment sprake is van een uitzonderlijke overwaardering op de aandelenmarkten. Zo was de koers-winstverhouding van een gemiddeld aandeel zelden zo hoog. Toch schrikt dit beleggers vooralsnog niet af. Een andere belangrijke indicator laat ook zien dat aandelen op dit moment niet bepaald aantrekkelijk te noemen zijn.

Deze indicator doet denken aan het jaar 2000

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van SentimenTrader, is het dividendrendement bij de S&P 500 index en het gemiddelde winstaandeel gecorrigeerd voor het koopkrachtverlies als gevolg van inflatie. Op de grafiek is te zien dat deze indicator bijna de 0-lijn bereikt heeft. Een dergelijke lage stand werd voor het laatst bereikt tijdens het dieptepunt van maart 2000.

Als we het dividendrendement negeren is er zelfs sprake van en negatieve stand bij het voor inflatie gecorrigeerde winstrendement. Dit is in de geschiedenis slechts 5 keer eerder voorgekomen en tijdens de twee opvolgende jaren was er gemiddeld genomen sprake van een beursstijging bij de S&P 500 index van slechts 7%. Dat is niet bepaald een rooskleurig vooruitzicht te noemen.

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>