Er zijn op dit moment maar weinig beleggers te vinden die geïnteresseerd zijn in een belegging in de energiesector. Door de dalende olieprijs zijn energieaandelen uit de gratie geraakt bij beleggers. Sinds het jaar 1931 wist de energiesector zelfs niet meer zo tegenvallend te presteren. Moeten we de energiesector inderdaad de rug toekeren, of is dit juist het ideale moment om terug te keren naar deze hard afgestrafte sector?

De energiesector zit dit jaar ook in de hoek waar de klappen vallen. De coronacrisis heeft er voor weten te zorgen dat nog meer beleggers hun kapitaal hebben weggehaald uit deze hard afgestrafte sector. En dat is een trend die al enkele jaren gaande is. Door de relatief lage olieprijs hebben veel bedrijven te maken met de situatie dat de kostprijs hoger ligt dan de olieprijs zelf. Op het gebied van faillissementen is het tijdens de afgelopen jaren ook een waar bloedbad geweest. Met name in de VS ziet de situatie er zorgwekkend uit.

Kan de energiesector profiteren van de wederopstanding van de economie?

Het zal geen één belegger verrassen dat de Amerikaanse energiesector tijdens de afgelopen jaren minder goed wist te presteren dan de S&P 500 index. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van CNBC, is te zien dat deze trend al jaren van kracht is. Sinds het jaar 1931 wist de energiesector in vergelijking met de S&P 500 index niet meer zo tegenvallend te presteren. Wat dat betreft mogen we dus gerust zeggen dat er een ‘bijzondere’ mijlpaal bereikt is.

In het jaar 1931 werd de wereldeconomie ook geteisterd door een stevige recessie. Deze crisis staat in de geschiedenisboeken omschreven als de ‘Great Depression’. Aan het einde van dat jaar wist de economie uiteindelijk te stabiliseren en tijdens de jaren daarna wist de wereldeconomie zich krachtig te herstellen. En dat ging gepaard met een ‘outperformance’ van de energiesector. Gaat de geschiedenis zich herhalen?

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>