De strenge overheidsmaatregelen wisten er aan het begin van dit jaar voor te zorgen dat de wereldwijde productiesector grotendeels stil kwam te liggen. De lockdowns wisten grote economische schade aan te richten binnen deze sector. Tijdens de afgelopen maanden heeft er echter een indrukwekkende herstelbeweging plaatsgevonden. En we mogen gerust zeggen dat het gedroomde V-herstel bij de productiesector inmiddels werkelijkheid is geworden.

Tijdens het derde kwartaal wisten de meeste economieën een sterke economische groei te bewerkstelligen. De meeste groeicijfers kwamen hoger uit dan aanvankelijk verwacht werd. Zowel in de VS als in de EU was deze trend zichtbaar. In Europa wisten met name de Italiaanse en Spaanse economie in positieve zin te verrassen.

Aangescherpte coronamaatregelen kunnen een einde maken aan het herstel

Uit de meest recente PMI-cijfers blijkt dat de productiesector bezig is aan een indrukwekkende comeback. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Morgan Stanley Research, te zien dat er inmiddels een V-herstel zichtbaar is. Tijdens de afgelopen maanden wist de productiesector overtuigend uit het diepe dal te klimmen.

Het vierde kwartaal zal hoogstwaarschijnlijk het kwartaal van de waarheid worden. In de Westerse wereld is opnieuw een stijgende trend zichtbaar bij het aantal coronabesmettingen en de aangescherpte coronamaatregelen kunnen opnieuw roet in het eten gaan gooien. Een nieuwe lockdown zal immers funest zijn voor veel productiebedrijven.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>