De Amerikaanse centrale bank koos er een halfjaar geleden voor om een ander monetair beleid te gaan voeren. In 2019 voerde de Amerikaanse centrale bank uiteindelijk drie renteverlagingen door en daarnaast ontvingen de financiële markten diverse financiële injecties. En die maatregelen hadden grote gevolgen voor de Fed-balans.

Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell is er op dit moment officieel gezien geen sprake van QE. Deze term staat voor het opkoopprogramma dat er na de crisis voor wist te zorgen dat de economische groei weer op gang werd gebracht. Volgens Powell zijn de huidige maatregelen puur en alleen preventief gericht.

Financiële markten profiteren van het beleid van de Fed

Er mag dan wel officieel gezien geen sprake zijn van QE, toch zijn de gevolgen precies hetzelfde. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, te zien dat de Fed-balans tijdens de afgelopen maanden werkelijk in waarde is geëxplodeerd. Sinds augustus is de Fed-balans in totaal met meer dan 400 miljard dollar toegenomen. En een dergelijke stijging was voor het laatst na het uitbreken van de financiële crisis zichtbaar, toen de Amerikaanse centrale bank massaal obligaties opkocht om erger te voorkomen.

Volgens economen is de kans daarnaast klein dat de Amerikaanse centrale bank binnen afzienbare tijd een ander monetair beleid gaat voeren. Mede door de druk van president Trump zal de Fed hoogstwaarschijnlijk ook tijdens dit jaar de geldkraan zoveel mogelijk open laten staan.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>