De aandelenmarkten weten al jaren in waarde te stijgen. Normaliter zou je dan zeggen dat het met de economie ook goed gesteld is. Uiteraard wist de wereldeconomie tijdens de afgelopen jaren ook te groeien, maar niet zo hard als de beursstijgingen zouden rechtvaardigen. In de VS is er daardoor een gevaarlijke divergentie ontstaan die voor het laatst in het jaar 2000 zichtbaar was.

De Amerikaanse beurzen weten al jaren in positieve zin te verrassen. Er is geen enkele andere Westerse beurs op te noemen die sinds de start van deze Bull Market (2009) evenveel rendement wist te behalen als Wall Street. Deze ‘outperformance’ is helaas niet volledig terug te zien bij de Amerikaanse bedrijfswinsten.

Gaat deze divergentie opnieuw leiden tot een beursdaling?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, is te zien dat er op dit moment sprake is van een gevaarlijke divergentie tussen de koers van de S&P 500 index en de onderliggende bedrijfswinsten. Op deze grafiek is te zien dat de totale bedrijfswinst van alle S&P 500 bedrijven samen tijdens de afgelopen vier jaar niet wist te verbeteren. Tijdens diezelfde periode wist de S&P 500 index wel fors in waarde te stijgen. En als gevolg daarvan is er een groot ‘gat’ ontstaan tussen beide componenten.

Een dergelijke divergentie was ook in het jaar 2000 zichtbaar. Destijds liepen de beurzen ook voor op de daadwerkelijke bedrijfswinsten. De beleggers die al wat langer meelopen weten hoe het destijds uiteindelijk is afgelopen. Hopelijk staat ons deze keer niet hetzelfde lot te wachten.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)