De Russische invasie in Oekraïne heeft geleid tot een stormvloed aan economische sancties richting Rusland. Met name de Europese Unie heeft vergaande maatregelen doorgevoerd om de banden met Rusland zoveel mogelijk in te bannen. Opvallend genoeg wordt er nog steeds veel Russische energie ingekocht. En daarmee wordt pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk de EU van Rusland is.

Al enkele maanden is de oorlog tussen Rusland en Oekraïne gaande. Volgende diverse kenners is het zelfs mogelijk dat deze oorlog nog jaren gaat duren. Ondertussen lijkt Rusland met de dag armer te worden, want de economische sancties raken het land hard. Wat dat betreft is het nog maar de vraag hoelang Poetin zijn strijd kan volhouden.

De EU blijft voorlopig afhankelijk van Rusland

Diverse Europese leiders hebben tijdens de voorbijgaande maanden meermaals benadrukt dat ze de afhankelijkheid van Russisch olie en gas willen beperken. Toch lijkt het vooralsnog alleen bij strenge woorden te blijven. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Pictet Asset Management, is immers te zien dat de EU nog steeds sterk afhankelijk is van Russische energie. Sinds december 2019 is de handel hierin qua waarde zelfs met 90% toegenomen. Sinds het dieptepunt van de coronacrisis zit de olieprijs al in de lift en dat heeft duidelijk gevolgen voor de inkoopprijs.

De kans is levensgroot dat de EU ook tijdens de komende jaren nog sterk afhankelijk zal blijven van Russisch olie en gas. Uiteraard willen ze nu versneld overstappen op duurzame energie, maar een dergelijke transitie is niet zomaar te realiseren. Tot die tijd zal het dus met name bij strenge woorden richting Rusland blijven, maar weinig actie.