Jerome Powell liet gisteravond weten dat de Amerikaanse centrale bank de rentestand onveranderd laat. En volgens de president van de Fed is de kans groot dat de rentestand nog een tijdje rond dit niveau zal blijven. De Amerikaanse economie weet immers nog steeds relatief goed te presteren. Achter de schermen doet de Fed er echter alles aan om de groei op peil te houden.

Powell liet gisteravond nogmaals weten dat de Fed op dit moment niet bezig is met een opkoopbeleid. Toch is de Fed-balans in korte tijd fors gestegen. Sterker nog; sinds de financiële crisis hebben we in korte tijd niet meer zo’n sterke balansstijging gezien. Toch gaf Powell daar gisteren niet een duidelijke verklaring voor.

De Fed heeft ‘onofficieel’ een opkoopbeleid lopen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is de enorme stijging bij de Fed-balans in beeld gebracht. Deze stijging is voor een groot deel te wijten aan de financiële injecties die de Fed moest verrichten op de repo-markt.  En volgens analisten is de kans groot dat de Fed nog regelmatig injecties zal moeten verrichten op deze markt, om een stijging bij de korte rente te zien te voorkomen.

Deze grafiek maakt duidelijk dat de Fed dan wel niet officieel een ‘stimuleringspakket’ actief heeft, maar dat de Fed achter de schermen er wel alles aan probeert te doen om de financiële markten gezond te houden. En dat mogen we gerust bestempelen als een ‘onofficieel’ opkoopprogramma.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>