Het zal geen belegger zijn ontgaan dat de Amerikaanse centrale bank op dit moment de geldkraan volledig open heeft staan. Door middel van haar opkoopprogramma probeert de Fed de rust op de financiële markten te bewaren. En vooralsnog weet ze daar goed in te slagen. Toch moeten de gevolgen van dit beleid niet onderschat worden.

Tijdens de afgelopen week wisten de beurzen opnieuw in waarde te stijgen. De S&P 500 index sloot de week met een plus van 5% af, terwijl de Dow Jones index bijna 7% aan beurswaarde er bij wist te krijgen. De echte feestvreugde vond plaats bij de Nasdaq 100 index. De ‘techindex’ wist immers op vrijdag te stijgen naar een nieuwe recordkoers.

Kunnen de aandelenmarkten zonder de steun van de Fed?

Diverse keren is aantoonbaar gemaakt dat er een sterke correlatie is tussen de koers van Wall Street en de balanswaarde van de Amerikaanse centrale bank. Dat is overigens ook niet verwonderlijk, want de Fed is zonder twijfel een van de belangrijkste kopers van Amerikaanse aandelen. En voor ‘shorters’ is het eigenlijk een oneerlijke strijd om te vechten tegen de Amerikaanse centrale bank.

Het grootschalige stimuleringspakket van de Fed kent echter ook grote gevolgen voor toekomstige generaties. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Jeroen Blokland, is de exponentiële stijging bij de Fed-balans in beeld gebracht. In enkele weken tijd is de balanswaarde van de Fed haast in waarde verdubbeld. Binnen afzienbare tijd zal de Fed gas terug moeten nemen en het is nog maar de vraag of de aandelenmarkten zich dan staande kunnen houden. Aan het begin van het jaar hebben we in ieder geval gezien dat de aandelenmarkten moeilijk zonder de steun van de Fed kunnen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>