De goud-zilver ratio is een belangrijk fenomeen op de financiële markten. Het is zelfs een gegeven dat 5000 jaar geleden werd geïntroduceerd. In de tijd van de Egyptenaren bedroeg de regel dat 2,5 delen zilver evenveel waard waren dan 1 deel goud. Tegenwoordig is deze ratio compleet veranderd maar uiteraard nog altijd heel relevant. Hoe staat de ratio er nu voor?

Sinds zilver en goud verhandelbaar zijn geworden op de COMEX futures, is de gemiddelde verhouding tussen de twee edelmetalen 65 op 1. Dat was ongeveer ook de ratio van zilver en goud in 2014. Sindsdien is de ratio nooit lager gegaan dan zijn gemiddelde. Als de ratio hoger noteert, dan betekent dit dat zilver historisch gezien goedkoop is ten opzichte van goud. Andersom betekent dat zilver een dure aankoop is.

In maart waren de risico’s op de financiële markten bijzonder hoog wegens de coronacrisis. Toen gingen aandelen en fondsen een flink pak lager. Ook de zilverprijs maakte een duik, namelijk naar 12 dollar per ounce. Dit zorgde voor een nieuwe piek in de goud-zilver ratio.

Bull market?

Momenteel bedraagt de ratio 96:1 komende van zijn piek op 120:1, daarmee evenaren we dezelfde situatie als in 1990. De daling van de ratio zou kunnen betekenen dat we weldra hogere prijzen op de koerstabellen kunnen zien. Vermits zilver dezelfde koersbeweging maakt als goud, echter veel trager, dan zou de zilverprijs binnenkort ook moeten gaan pieken.

Maar langs de andere kant, deze ratio heeft de neiging om te stijgen in een ‘bear market’ en te dalen in een ‘bull market’. De huidige daling probeert ons iets te vertellen maar wat precies? De tijd zal uitwijzen of de daling een voorbode is voor hogere prijzen.

Bronnen: Investing.com

Foto: Mark Herpel – Flickr – CC BY 2.0

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!