De Amerikaanse centrale bank heeft tijdens de afgelopen maanden, als gevolg van de coronacrisis, haar monetaire beleid drastisch moeten aanpassen. Op dit moment pompt de Fed maandelijks miljoenen dollars in de Amerikaanse economie. En dat heeft er toe geleid dat de Fed op dit moment de grootste bezitter van Amerikaans schuldpapier is.

De wereldeconomie wordt dit jaar geteisterd door een strenge recessie. Voor het laatst hebben we een dergelijke crisis tijdens de jaren ’30 meegemaakt. De overheden proberen er op dit moment alles aan te doen om een harde val van de economie te voorkomen. Dit leidt wereldwijd tot een groot begrotingstekort, waardoor de overheden wel moeten aankloppen op de financiële markten. Dit begrotingstekort moet immers gefinancierd worden.

Ook de komende jaren wordt de VS geconfronteerd met een begrotingstekort

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bianco Research, is te zien dat de Amerikaanse centrale bank op dit moment de grootste bezitter van Amerikaans staatspapier is. In amper een jaar tijd is het bezit van de Fed gestegen van ongeveer 2 biljoen dollar naar ruim 4,5 biljoen dollar. Meer dan een verdubbeling dus.

Volgens de economen zal dit bedrag tijdens de komende twee jaar hoogstwaarschijnlijk nog verder oplopen. De verwachting is namelijk dat de VS tijdens de komende jaren ook nog geconfronteerd zal worden met een tekort op de lopende rekening. Voorlopig voorziet de Fed ruimhartig in de geldbehoefte van de Amerikaanse overheid.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>