De coronacrisis heeft niet alleen geleid tot een strenge recessie, ook het beleid van de centrale banken is gewijzigd. Op dit moment staat de geldkraan volledig open en vooralsnog profiteren de beurzen daar goed van. En mogelijk is dit nog maar het begin van de beursrally die ons de komende maanden te wachten staat.

In de meeste landen is er sprake van rentestanden die rond de 0-lijn bewegen, terwijl daarnaast op grote schaal ook nog bedrijfs- en staatsobligaties worden opgekocht. Als gevolg hiervan zijn de balansposities van de centrale banken exponentieel in waarde gestegen. En de verwachting is dat er binnenkort nog geen verandering in dit ruimhartige monetaire beleid gaat komen.

Monetaire steun van de centrale banken leidt tot stijgende beurskoersen

Uit onderzoek van Bank of America Global Research blijkt dat er een sterke correlatie is tussen de prestatie van de MSCI AC World index en de geldcreatie van de belangrijkste centrale banken ter wereld. Op de bovenstaande grafiek is te zien dat de laatstgenoemde indicator normaliter enkele maanden vooruitloopt op de beurzen.

Volgens deze grafiek is de beursrally nog maar net begonnen. Omdat er zoveel geld in omloop is lijkt de kans op een verdere beursstijging groot te zijn. Het onderzoek van Bank of America Global Research maakt duidelijk dat beleggers ook de komende maanden mogen rekenen op verder stijgende beurskoersen. Wat dat betreft kan de ‘coronarally’ dus nog wel een tijdje standhouden.

3 ongeziene koopjes onder 5 dollar

Deze bedrijven hebben alles in huis om de toekomstige toppers van de beurs te worden.

Download hier jouw gratis gids: 3 ongeziene koopjes onder 5 dollar