Aan het begin van de coronacrisis werd er nog veelvuldig gesproken over het zogenoemde ‘V-herstel’. Daar is sprake van indien de economie in korte tijd geconfronteerd wordt met een harde val, maar daarna ook vrij snel weer terugkeert naar het oude niveau. Inmiddels is duidelijk geworden dat het gedroomde V-herstel niet realistisch is. Toch is dat bij de detailhandelsverkopen wel het geval.

Tijdens het tweede en derde kwartaal wisten de meeste economieën een overtuigend economisch herstel te bewerkstelligen. Ondertussen maken steeds meer economen zich wel zorgen over het vierde kwartaal. De coronabesmettingen lopen immers hard op en als reactie daarop zijn de coronamaatregelen aangescherpt. En dat gaan we ongetwijfeld terugzien in de economische cijfers.

Amerikaanse consumenten maken zich nog geen grote zorgen over de toekomst

Het gedroomde V-herstel is overigens wel duidelijk terug te zien bij de Amerikaanse detailhandelsverkopen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, te zien dat de detailhandelsverkopen weer terug zijn op het niveau van vóór de coronacrisis. En wat dat betreft is de coronacrisis totaal niet te vergelijken met de financiële crisis. Destijds duurde het 48 maanden voordat de Amerikaanse detailhandelsverkopen de groei wisten te realiseren die nu in enkele maanden is behaald.

Deze grafiek laat zien dat het vertrouwen nog goed zit onder de Amerikaanse consumenten. Dat is voor een groot deel ook te danken aan de steunmaatregelen die ook in de VS zijn doorgevoerd. De vraag is hoe de situatie eruitziet op het moment dat die steunpakketten niet meer van toepassing zijn. Pas dan lijkt de echte uitdaging te komen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>