Als we de analisten en de economen mogen geloven dan kunnen er slechte beurstijden gaan aanbreken. Volgens de economen bevinden we ons op dit moment binnen de late fase van de economische cyclus en dat betekent dat we genoegen moeten nemen met een lagere economische groei. Toch zien de winstverwachtingen er nog steeds redelijk goed uit.

We zijn in een onzekere tijd beland. De groei van de wereldhandel staat onder druk als gevolg van de handelsoorlog tussen de VS en China. Deze handelsoorlog heeft op dit moment impact op heel wat landen in de wereld. Met name de Aziatische landen worden op dit moment hard geraakt. En mede door de opgelopen handelsspanningen zijn de winstverwachtingen voor de meeste bedrijven fors naar beneden toe bijgesteld.

De winstverwachtingen zien er nog steeds redelijk goed uit

Ryan Detrick, van LPL Research, laat weten dat analisten op dit moment mogelijk te pessimistisch gestemd zijn over aandelen. Volgens hem ziet de winstgroei er namelijk nog steeds redelijk goed uit. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van LPL Research, te zien dat de gemiddelde winst per aandeel (S&P 500 index) volgend jaar naar verwachting zal uitkomen op $ 175. En tijdens de afgelopen weken is die winstverwachting, als gevolg van de meevallende kwartaalcijfers, naar boven toe bijgesteld.

Detrick benadrukt echter wel dat de verwachtingen aanzienlijk kunnen wijzigen op het moment dat het handelsconflict verder escaleert. En die kans is vrij groot.