De wereldeconomie kan aan de vooravond staan van een grootschalige recessie. De aanhoudende inflatie leidt tot kopzorgen bij de centrale bankiers en de renteverhogingen die zullen volgen kunnen een crisis veroorzaken. Het beursplaatje laat ook zien dat de aandelenmarkten mogelijk hun beste tijd reeds gehad hebben.

Op veel gebieden gemeten is er op dit moment sprake van een bijzondere situatie. Met name omdat de verschillen tussen de diverse sectoren nog nooit zo groot zijn geweest. Zo weten sommige sectoren juist te profiteren van de onrust in de wereld (grondstoffensector), terwijl andere sectoren moeite hebben om het hoofd boven water te houden. In dit geval is bijvoorbeeld te denken aan de techsector die tijdens de voorbijgaande maanden harde klappen heeft moeten incasseren.

Het record uit het jaar 2000 is verbroken

De Amerikaanse economie werd in het jaar 2020 nog geconfronteerd met een stevige recessie. De coronacrisis wist er voor te zorgen dat ook de grootste economie ter wereld voor een belangrijk deel plat kwam te liggen. Toch was er tijdens het afgelopen jaar sprake van een overtuigde economische herstelbeweging en volgens economen zien de verwachtingen voor dit jaar er ook uitstekend uit. Toch is het nog maar de vraag of die groeiverwachtingen daadwerkelijk uit gaan komen.

Omdat de Amerikaanse beurzen relatief gezien nog steeds uitstekend weten te presteren, is er een historische overwaardering ontstaan. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Guru Focus, is dit in beeld gebracht. Op dit moment is de Amerikaanse beurs 1,9 keer zoveel waard dan de Amerikaanse economie. Zelfs tijdens de internetzeepbel in het jaar 2000 werd een dergelijke notering niet bereikt.

Gezien het verleden is het moeilijk om de huidige waarderingen enigszins te verklaren. Toch lijken beleggers zich daar maar weinig zorgen over te maken. Totdat het tij keert natuurlijk.

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>