In het jaar 2008 werd de gehele wereld geconfronteerd met de financiële crisis. De eurozonelanden kregen drie jaar later een nieuwe tik te verwerken. De uitbraak van de eurocrisis gaf in 2011 een extra impuls aan het negatieve sentiment. En deze eurocrisis werd voor een deel veroorzaakt door Griekenland.
Er zijn maar weinig Europese leiders te vinden die warme gevoelens koesteren als het om Griekenland gaat. Door het Griekse schuldenprobleem moesten de andere eurozonelanden noodgedwongen leningen verstrekken aan het land dat op omvallen stond. Het gevolg is dat de Grieken acht jaar later nog steeds gebukt gaan onder grote schulden. En de Griekse economie groeit op dit moment helaas niet hard genoeg mee om deze schulden op te vangen.
Duitsland en Nederland zijn de sterkhouders binnen de Eurozone
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Jeroen Blokland, is te zien dat de Griekse schuldenbalans (als percentage van het Griekse BBP) weer aan het oplaaien is. En dat is een slecht teken, want tijdens de afgelopen vier jaar bewoog dit percentage min of meer zijwaarts. Overigens worden landen als Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal ook nog steeds geconfronteerd met een relatief hoge schuldenbalans. Zeker in vergelijk met de niveaus die voor de financiële crisis bereikt werden.
De enige eurozonelanden die wel min of meer de financiële crisis en de eurocrisis achter zich hebben kunnen laten, zijn Nederland en Duitsland. Nederland is het ‘beste jongetje van de klas’ met een schuldenbalans die ‘slechts’ 55% van het bruto binnenlands product bedraagt.
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)