Gisteren werd het Amerikaanse inflatiecijfer gepubliceerd. Op jaarbasis gemeten wist het Amerikaanse prijspeil in oktober op 6,2% terecht te komen. Dit was beduidend hoger dan de verwachtingen van economen, want zij rekenden op een stand van 5,8%. Ondertussen wordt de ‘gap’ tussen de inflatie en de rente steeds groter. En dat zorgt voor extra druk op het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank.

De druk op de Amerikaanse centrale bank lijkt met de dag groter te worden. Terwijl de voorzitter van de Fed, Jerome Powell, blijft hameren op een ‘tijdelijke’ inflatie, laten de daadwerkelijke inflatiecijfers een heel ander beeld zien. En ook steeds meer economen hebben hun twijfels bij de verwachtingen van de centrale bank. Als de prijsdruk aanwezig blijft, zal de druk op een renteverhoging steeds groter worden.

Amerikaanse inflatiecijfers zorgen voor kopzorgen bij de Fed

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van FRED, is te zien dat het verschil tussen de Amerikaanse rentestand enerzijds en de inflatiecijfers anderzijds nog nooit zo groot is geweest. Terwijl de Amerikaanse centrale bank haar rentestand tussen de 0% en 0,25% heeft vastgeklonken, loopt het algemene prijspeil in de VS steeds verder op (6,2% in oktober).

De huidige situatie is op de lange termijn onhoudbaar. De Fed hoopt nog steeds op een afname van de inflatie, maar de cijfers bewijzen tot op heden het tegenovergestelde. En dat kan er voor zorgen dat de Amerikaanse centrale bank eerder dan verwacht zal moeten ingrijpen om de inflatie te temperen. Helaas zijn maar weinig beleggers voorbereid op een ‘onverwachte’ renteverhoging.

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>