De markt voor elektrische voertuigen heeft er een nieuwe speler bij, namelijk Rivian Automotive. De startup is op woensdag publiek gegaan waarbij het aandeel onmiddellijk een sprong maakte van 29 procent. Hierdoor groeide de marktwaarde uit tot 98 miljard dollar, één van de grootste IPOs van dit jaar. Het is nu al meer waard dan autobouwers Ford en GM.

De concurrentie op de markt voor elektrische voertuigen is alweer toegenomen, deze keer door Rivian Automive (RIVN). Deze startup, die overigens voor 20 procent in handen is van Amazon en 12 procent in handen is van Ford, richt zich meer op het bouwen van elektrische pickup trucks. De startup bestaat natuurlijk al wat langer, echter komt ze nu pas in de ‘picture’.

In september zei Amazon dat hun aandeel in Rivian ongeveer 3,8 miljard dollar waard is, na woensdag is dit bedrag vervijfvoudigd. De e-commerce gigant had in 2019 duizenden elektrische voertuigen besteld bij Rivian, hun plan is dan ook om hun vloot te elektrificeren en 10.000 bestelwagens dit jaar in bezit te hebben en 100.000 stuks tegen het jaar 2030.

Pickup truck

Rivian is de eerste autobouwer die een elektrische pickup truck op de markt brengt. Tesla, GM en Ford hebben ook dergelijke plannen maar lopen achter op Rivian. De startup heeft twee modellen, de R1T en de R1S. Ze verwachten hun eerste R1S-modellen in december van de band te laten rollen. Hun fabriek in Illinois zou 150.000 voertuigen per jaar kunnen maken.

Maar gezien het nog maar een relatief jonge startup is, generen ze nog niet zoveel reële omzet. Ze verwachten 1,28 miljard dollar verlies gedraaid te hebben tijdens het derde kwartaal met een omzet van 0 tot 1 miljoen dollar. Het aantal modellen dat ze reeds geproduceerd hebben, ligt ook nog aan de lage kant. De vraag is hoe snel ze hun productie kunnen opkrikken.

Bronnen: Lora Kolodny & Annie Palmer – CNBC

Foto: RivianWikimediaCC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>