Steeds meer analisten beginnen zich langzaam maar zeker zorgen te maken over de inflatieontwikkelingen. Als gevolg van de herstellende economie zitten de prijzen al enkele maanden in de lift. Een belangrijke grafiek laat zien dat de grootste prijsstijgingen nog moeten komen.

Een jaar geleden zag de inflatiesituatie er nog compleet anders uit. Destijds waren de prijzen juist aan het dalen als gevolg van de coronacrisis. Die tijd ligt inmiddels alweer achter de rug en de vraag naar goederen is tijdens de afgelopen maanden drastisch gestegen. Volgens economen is de vraag nu niet meer in evenwicht met het aanbod en dat zal zonder twijfel leiden tot hogere prijzen.

Deze grafiek voorspelt stijgende consumentenprijzen

Volgens de analisten van JPMorgan zullen de consumentenprijzen tijdens de komende maanden aanzienlijk gaan stijgen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van IHS Markit, te zien dat er al decennialang sprake is van een sterke correlatie tussen de Global Consumer Price Index en de Global PMI Input Costs Index. De inputprijsindex wist onlangs te stijgen naar het hoogste niveau sinds augustus 2008. Indien deze correlatie ook de komende tijd intact blijft, zal dit leiden tot hogere consumentenprijzen.

Voor de centrale banken lijkt er een uitdagende tijd aan te breken. Indien de inflatie immers te ver doorslaat, zullen de centrale banken moeten ingrijpen. In dat geval lijken renteverhogingen onontkoombaar te zijn. En de vraag is hoe dit op de financiële markten zal vallen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>