Op dit moment is er sprake van een zogenoemde ‘lage beweeglijkheid’. Simpel gezegd houdt dit in dat er sprake is van rust op de financiële markten. En een lage beweeglijkheid gaat normaliter gepaard met stijgende beurskoersen. Toch kan een te lage beweeglijkheid uiteindelijk een slecht teken zijn voor de toekomst van de beurzen.

Al maandenlang zitten de wereldwijde beurzen stevig in de lift. Als gevolg van deze stijgende trend zijn diverse records gesneuveld. Tevens is de rust op de financiële markten teruggekeerd. En dat is bijvoorbeeld te zien bij de lage stand bij de volatiliteitsindex (VIX). Tijdens de afgelopen week wist de VIX-index zelfs onder koers 17 terecht te komen. De vraag is alleen of dit wel gezien kan worden als een positief teken.

Is er sprake van stilte voor de storm op de financiële markten?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Mark Ungewitter, is te zien dat een stand van onder de 17 bij de volatiliteitsindex niet direct goed nieuws voor de beurzen hoeft te betekenen. Tijdens de belangrijkste toppen van de afgelopen 25 jaar, was er voorafgaande aan deze toppen telkens sprake van een VIX-stand van onder de 17. Met andere woorden was een lage beweeglijkheid nodig om uiteindelijk een serieuze beursdaling in gang te zetten.

Overigens betekent dit niet direct dat de beursdaling er binnenkort ook daadwerkelijk gaat komen. Het is goed mogelijk dat deze trend nog een tijdje intact blijft. Beleggers kunnen echter moeilijk stellen dat een te lage beweeglijkheid goed nieuws voor de aandelenmarkten betekent. Er lijkt in dat geval eerder sprake te zijn van stilte voor de storm.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)