De wereldeconomie groeit op dit moment aan een mooi tempo en ook de groeivooruitzichten zien er goed uit. Uiteraard kan een eventuele handelsoorlog nog roet in het eten gooien, maar normaliter blijft de groei standhouden. In Amerika ziet de situatie er nog steeds erg rooskleurig uit. En daarom lijkt de kans op een snelle recessie vrij klein te zijn.

De meest recente groeicijfers laten zien dat het Amerikaanse bruto binnenlands product nog steeds te maken heeft met een indrukwekkende groei. In het bijzonder valt de kracht van de arbeidssector op. Het aantal werkloosheidsuitkeringen blijft dalen en juist die dalende trend bevestigt dat de kans op een snelle Amerikaanse recessie bijzonder klein is.

Deze indicator beschikt over een voorspellend karakter

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van FRED, is te zien dat de doorlopende claims (werkloosheidsuitkeringen) in een sterk dalende trend terecht zijn gekomen. En zolang de trend dalend is, is de kans op een recessie nihil (op basis van het verleden). Tijdens voorgaande recessies werden we immers telkens voorafgaand aan een recessie tijdig geconfronteerd met een toename van het aantal doorlopende claims.

Wat dat betreft is dit dus een belangrijke indicator om in de gaten te houden. Normaliter beschikt de Amerikaanse arbeidssector namelijk over een voorspellend karakter.