Hoera! We hebben bijna een vaccin tegen COVID-19 dankzij de samenwerking tussen het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech. De reactie op de beurzen was uitsluitend positief maar wil dit zeggen dat we vanaf nu alleen maar groene beurskoersen zullen zien? Fed’s Eric Rosengren verwacht dat de financiële markten de komende 6 maanden turbulent zullen blijven.

Pfizer en BioNTech hebben de wereld hoop gegeven nadat ze bekendmaakten dat hun vaccin voor 90 procent effectief is. De kans is bijzonder groot dat hun vaccin eind dit jaar al kan worden ingezet om COVID-19 te bestrijden. Het nieuws werd omarmd door beleggers en investeerders. De afgelopen handelsdagen waren zeer positief in de USA en in Europa.

Maandag was een eerder gemengde beursdag, aandelen in Europa kleurden overwegend groen terwijl de beurzen in de Verenigde Staten niet goed wisten welke richting te kiezen. Eric Rosengren, voorzitter van de Federal Reserve in Boston, waarschuwde beleggers en investeerders dat ze hun realiteitszin niet mogen verliezen. Er komt wellicht een vaccin maar dit moet nog verdeeld worden over de hele wereld, en dat kan nog even duren.

While it’s very good news about the vaccine, and the effectiveness of the vaccine looks to be much higher than people anticipated, it’s still going to be quite difficult to distribute it widely and there’s still an open question of how many people will voluntarily get vaccinated.

H2 2021

Rosengren verwacht dat het vaccin in de tweede helft van 2021 wereldwijd voldoende verspreid zal zijn. Dit, in combinatie met verdere fiscale stimulering in Europa en de Verenigde Staten, gaat een nieuwe basis vormen voor een duurzame en robuuste groei van de wereldeconomie.

De Federal Reserve verwacht dat de Amerikaanse economie dit jaar zal krimpen met 3 tot 4 procent. Maar ze zal een rebound van 3,6 tot 4,7 procent kennen in 2021. Deze prestatie zal afhangen van welke fiscaal beleid er zal worden gehanteerd door de Biden-administratie.

Als het vaccin effectief wereldwijd verspreid is en zijn ding doet, dan ziet het er opnieuw gunstig uit voor de wereldecomomie. Biden in het Witte Huis dus minder geopolitieke spanningen en waarschijnlijk een minder harde houding naar China toe. Geen lockdowns meer dankzij het vaccin van Pfizer en BioNTech en centrale banken die voldoende ondersteuning bieden.

Bronnen: CNBC

Foto: QuoteInspectorµ.com

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>