Op dit moment noteert de rente weer rond een recorddieptepunt. Dat geldt voor zowel de Europese als de Amerikaanse rente. Het beleid van de centrale banken zal er daarnaast voor zorgen dat de rente nog wel een tijdje laag zal blijven. Voor de aandelenmarkten is een lage rente overigens een groot geschenk.

De centrale banken proberen er op dit moment alles aan te doen om een harde val van de economie te voorkomen. Dit doen ze onder andere door op grote schaal bedrijfs- en staatsobligaties op te kopen. De lage rente moet er daarnaast voor zorgen dat bedrijven sneller investeringen verrichten. Ook zou deze lage rente consumentenbestedingen moeten aanwakkeren. Al lijkt daar weinig sprake van te zijn, want consumenten zijn inmiddels gewend geraakt aan de lage rente. En daarmee lijkt het effect grotendeels uitgewerkt te zijn.

Lage rente weet te zorgen voor een hoge koers-winstverhouding

Voorlopig lijkt de lage rente met name goed uit te pakken voor de aandelenmarkten. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van BCA Research, duidelijk in beeld gebracht dat er sprake is van een sterke correlatie tussen de koers-winstverhouding bij de S&P 500 index en de wijziging bij de Amerikaanse 10-jaarsrente. Overigens is hetzelfde verband ook zichtbaar bij de koers-winstverhouding van de Nasdaq 100 index.

Tijdens de afgelopen maanden wist de rente fors te dalen en dat wist dus te zorgen voor een sterk oplopende koers-winstverhouding. En dat wordt weer veroorzaakt door de stijgende beurskoersen en de gelijkblijvende onderliggende winsten (of zelfs dalende winsten).

Gezien dit verband is het dus voor beleggers te hopen dat de rente nog enige tijd laag blijft.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>