Universa Investments is een hedgefund dat wordt geadviseerd door Nassim Taleb, auteur van het boek “Black Swan”. In een recente brief aan zijn beleggers waarschuwde het fonds dat de economie afstevent op een nieuwe financiële ineenstorting die de marktcrash zou kunnen weerspiegelen die leidde tot de Grote Depressie.

Black Swan is het bekendste boek dat Taleb ooit schreef. Hierin bespreekt hij zogenaamde “Black Swan events”. Dit zijn gebeurtenissen die niemand voor mogelijk acht maar die uiteindelijk toch voorvallen en die achteraf gezien eigenlijk makkelijk herkend hadden kunnen worden. Ook voorspelde Taleb de financiële crash van 2008.

Mark Spitznagel, Chief Investment Officer van Universa, voorspelt reeds langer dat de aandelenmarkt op weg is naar een gevaarlijk pad naar instorting. Zijn recente bearishness is grotendeels te wijten aan het ultralage rentebeleid van de Federal Reserve in de afgelopen tien jaar, dat de markten overspoelde met liquiditeit en overmatig lenen stimuleerde.

Volgens Spitznagel heeft dit geleid tot een enorme kredietzeepbel. Deze zal uiteindelijk barsten en een catastrofaal marktfalen veroorzaken.

Doomsday predictions

De visie van Spitznagel weerspiegelt die van andere doomdenkers zoals topeconoom Nouriel Roubini. Roubini waarschuwde dat de hoge schulden en stijgende rentevoeten zouden kunnen leiden tot een ernstige recessie en een schuldencrisis die de economie zou kunnen vernietigen.

Michael Burry, bekend van het boek “The Big Short” van Michael Lewis en de gelijknamige film, sluit zich aan bij deze meningen. De markten zijn volgens Burry het tijdperk van speculatie aan het verlaten, dat werd veroorzaakt door de ultralage rentetarieven. Burry waarschuwde herhaaldelijk dat de markten op weg zijn naar de “moeder der crashes”.

Bron: Markets Insider
Foto: iStock