Computerchip tekorten, gigantische drukke havens en een ernstig tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Door al deze zaken staat de wereldwijde supply chain onder druk. Het ziet er niet naar uit dat deze situatie in de nabije toekomst zal verbeteren.

De nachtmerrie in de supply chain drijft de prijzen voor de consument op en vertraagt het herstel van de wereldeconomie. Moody’s Analytics waarschuwt dat de verstoringen in de supply chain eerst nog erger zullen worden voordat de situatie verbetert.

Door deze verstoringen heeft het Internationaal Monetair Fonds de groeiprognose voor de Verenigde Staten voor dit jaar met 1 procentpunt naar beneden bijgesteld. Het IMF verwees naar de verstoringen in de supply chain en de afnemende consumptie, die op haar beurt weer deels een gevolg is van de verstoringen.

Het IMF stelt:

Het wordt steeds duidelijker dat het herstel van de wereldeconomie zal worden afgeremd door verstoringen in de supply chain.

Donkere wolken

Volgens Moody’s is het tekort aan vrachtwagenchauffeurs wellicht de zwakste schakel. Dit probleem heeft bijgedragen tot opstoppingen in de havens en ervoor gezorgd dat de tankstations in het Verenigd Koninkrijk droog kwamen te staan.

Moody’s waarschuwde dat er nog donkere wolken in het verschiet liggen omdat verschillende factoren het overwinnen van de aanbodbeperkingen bijzonder moeilijk maken.

Ten eerste wees het bedrijf op de verschillen in de manier waarop landen Covid-19 bestrijden. China streeft bijvoorbeeld naar 0 Covid-19 besmettingen, terwijl de Verenigde Staten meer bereid zijn om te leven met Covid-19 als een endemische ziekte.

Het tweede probleem is volgens Moody’s dat er een gebrek is aan een gecoördineerde wereldwijde inspanning om de goede werkingen van het wereldwijde logistieke en transportnetwerk te waarborgen.

Bron: CNN
Foto: iStock

Reacties