Beleggers leggen in de meeste gevallen de focus op kapitaalwinst. Maar daarbij gaan ze veel te snel voorbij aan een andere kracht op de beurs: het dividend. Over heel de wereld zorgen stijgende dividenden voor een tsunami aan liquiditeiten voor de beleggers. Dividend is de nieuwe hot spot op de beurs.

Dividend is van alle markten thuis. Bedrijven uit alle sectoren en in alle landen betalen een deel van hun winst uit aan de aandeelhouder in de vorm van een dividend. Wanneer dit dividend stijgt, stijgt jouw inkomen uit je belegging ook. En er stroomt momenteel een zondvloed van dividend over de wereld. Over heel de wereld zien beleggers hun inkomen stijgen.

Globaal gezien werden er in het 2e kwartaal voor bijna $500 miljard aan dividenden uitgekeerd. Dit is een stijging van 12,90% op jaarbasis. De onderliggende groei – gecorrigeerd naar wisselkoers en speciale dividenden – kwam uit op 9,5%. Dit was het snelste groeiritme in 3 jaar.

Dividenden liegen niet

Hoe zou jij het vinden om een loonsverhoging te krijgen van 10%? Iedereen zou er voor tekenen, maar weinigen beseffen dat het mogelijk is met groeidividendaandelen.

“If dividends are an indication, managers believe companies are better positioned today than they were a year ago.” Zegt Ben Lofthouse van Janus Henderson

Ondanks de negatieve berichten over Turkije, de handelsoorlog, … laten dividenden iets anders zien. Dividenden laten zien dat bedrijven de toekomst positief tegemoet zien, beschikken over sterke balansen en een sterke cashflow genereren.

De Verenigde Staten keerde in het 2e kwartaal $117 miljard dividend uit, een stijging van 4,5%. De sterkste toename kwam van de technologiesector en de financials. Slechts 2% van de bedrijven verlaagde het dividend.

Maar ook in de rest van de wereld ging het dividend fors omhoog. Europa zag een groei van 18,7% in dollartermen (7,5% onderliggende groei) en de groeilanden tekenden voor een stijging van 11,5%.

Beleggers krijgen $2.360 miljard cadeau

Janus Henderson berekende dat de globale groei van het dividend voor het volledige jaar 2018 op 7,4% zal liggen. Bedrijven zullen in het totaal $1.360 miljard dividend uitkeren aan de aandeelhouders.

Tel daarbij op dat volgens Goldman Sachs de inkoop van eigen aandelen ook $1.000 miljard zal bereiken en beleggers mogen in 2018 rekenen op een cadeautje van $2.360 miljard van de bedrijven.

Bron: MarketWatch

Foto Credit: iStock