Een jaar geleden zag de wereld er nog compleet anders uit. Destijds maakten overheden zich grote zorgen over de snelle verspreiding van het besmettelijke coronavirus. Inmiddels ziet die situatie er een stuk rooskleuriger uit nu de vaccins hebben geleid tot een aanzienlijke daling bij het aantal besmettingen. En daarmee is er ook een einde gemaakt aan de grote onzekerheid in de wereld. Maar, voor hoelang?

In steeds meer landen keert langzaam maar zeker het ‘gewone leven’ weer terug. Door de dalende besmettingscijfers hebben diverse landen de coronamaatregelen versoepeld. En in de Westerse wereld is het de bedoeling dat alle beperkende maatregelen deze zomer al opgeheven zijn. Uiteraard zal dit wel afhankelijk zijn van de daadwerkelijke effectiviteit van de vaccins.

Betreft dit stilte voor de storm?

Inmiddels lijken overheden al bezig te zijn met het post-coronatijdperk. Zo blijkt uit de data van The Economist dat overheden zelden zo optimistisch gestemd waren. Op de bovenstaande grafiek is te zien dat de onzekerheid in de wereld compleet verdwenen is. De Global Uncertainty Index noteert op dit moment op de laagste notering sinds het jaar 2007. Daarvoor was er alleen in het jaar 2000 sprake van een dergelijke lage notering.

Mogelijk betreft dit niet alleen de stilte na de storm, maar ook de stilte voor de storm. Het is immers nog maar de vraag of alle onzekerheid verdwenen is. Daarnaast zijn de referentiejaren 2007 en 2000 niet bepaald jaren waar positief op teruggeblikt kan worden. Wat dat betreft lijkt dit dus niet het ideale moment te zijn om feest te gaan vieren.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>