De meeste Europese bankaandelen kennen een dramatisch beursjaar. Al sinds het begin van dit jaar staan de Europese bankaandelen onder druk en tijdens de afgelopen weken is die druk alleen maar verder toegenomen. Dat heeft deels te maken met het slechte beursklimaat en deels met de Italiaanse begrotingsproblematiek.

Afgelopen maandag werd duidelijk dat de Italiaanse regering geen water bij de wijn zal doen. De Italiaanse begroting blijft ongewijzigd en daar moet Brussel maar mee leren ‘dealen’. Uiteraard zorgt dit voor onzekerheid bij beleggers aangezien de mogelijkheid bestaat dat in de toekomst meer eurozonelanden de regels van Brussel aan hun laars zullen lappen. Met andere woorden staat de stabiliteit van de eurozone op het spel.

Europese bankaandelen worden massaal gedumpt

Charlie Bilello deelde via Twitter de bovenstaande grafiek. Op deze grafiek is te zien dat de meeste Europese bankaandelen bezig zijn met een dramatisch beursjaar. De absolute koploper is Deutsche Bank met een verlies van ruim 40%. Ook ING heeft als gevolg van diverse schandalen flink terrein moeten inleveren (-30%).

De vraag is of deze bankaandelen tijdens de laatste twee maanden van het jaar nog de schade enigszins weten goed te maken. Anders zal dit beursjaar als een nachtkaars uitgaan voor de Europese bankensector.