Normaliter is er op de lange termijn gemeten sprake van een sterke correlatie tussen de Amerikaanse rentemarkt enerzijds en Wall Street anderzijds. Tijdens de afgelopen maanden is er echter een breuk in dit plaatje ontstaan. En juist die trendbreuk kan onheil voor de aandelenmarkten betekenen.

Vooralsnog houden maar weinig beleggers rekening met een trenddraai op de aandelenmarkten. Er heerst een optimistische stemming op de beursvloer en beleggers gaan er nog steeds van uit dat de beurzen veel verder in waarde kunnen gaan stijgen. De huidige stemming is overigens niet verwonderlijk te noemen, want tijdens de voorbijgaande maanden werden de records steeds verder aangescherpt. Met andere woorden hebben beleggers reden genoeg om optimistisch te zijn.

Houden beleggers rekening met een trenddraai?

De beleggers die al wat langer meelopen weten echter ook dat het beursfeestje abrupt kan eindigen. Dat was immers tijdens de jaren 2000 en 2007 ook het geval. Destijds had ook bijna geen enkele belegger een trenddraai zien aankomen en zeker niet een beursdaling met ongeveer 50%.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Lohman Econometrics, is te zien dat er op dit moment sprake is van een negatieve correlatie tussen de Nasdaq 100 index en de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie. De voorgaande keren dat er sprake was van zo’n negatieve correlatie, zijn aan de onderkant van de grafiek in het rood afgebeeld. De oplettende belegger ziet direct dat dit met name tijdens de jaren 2000 en 2007 het geval was. En we weten allemaal hoe het destijds met de beurzen is afgelopen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)