Tijdens de afgelopen handelsweek werden de beurzen geconfronteerd met een daling. De oorzaak van deze daling is te vinden binnen de rentemarkt. Steeds meer economen houden rekening met een hogere inflatie en als reactie daarop liepen de rentes op de staatsobligaties flink op. De rentemarkt voorspelt op dit moment weinig goeds voor de aandelenmarkten.

Tijdens de afgelopen week is er een einde gekomen aan de imposante beursrally van de afgelopen maanden. Sinds november zaten de beurzen al in de lift, maar die trend lijkt nu achter de rug te liggen. Een belangrijk onderzoek laat in ieder geval zien dat beleggers rekening moeten houden met een verdere beursdaling.

Komt er een nieuwe beurscrash?

Uit onderzoek van Ivan Krivicic blijkt dat er op dit moment sprake is van een bijzondere situatie. In een normale marktomgeving daalt de koers-winstverhouding wanneer de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie stijgt. Op dit moment is daar echter geen sprake van. In de afgelopen 60 jaar waren er slechts drie gevallen waarin we een stijgende koers-winstverhouding hadden met een stijgende rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie. Dat was tijdens het hoogtepunt van de 12-jarige Bull Market tijdens het jaar 1987, tijdens de internetzeepbel in het jaar 2000 en vandaag.

Op de grafiek is duidelijk te zien hoe het beurssprookje tijdens de voorgaande keren is geëindigd. Wat dat betreft is het te hopen dat het verleden zich niet gaat herhalen. Mocht dat wel het geval zijn dan moeten beleggers zich schrap zetten voor een stevige beursval.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)