De verkoopgolf op de aandelenmarkten heeft techgigant Apple van de troon gestoten als meest waardevolle bedrijf ter wereld. De techgigant heeft plaats moeten maken voor het Saoedische staatsbedrijf Aramco. Door de stijgende energieprijzen is de waarde van het oliebedrijf gestegen tot 2,43 biljoen dollar, een beetje meer dan de 2,37 biljoen dollar van Apple.

Het kan verkeren, zei Bredero ooit. Dat geldt ook voor de aandelenmarkten. Niet zo lang geleden was het sentiment op de beurzen euforisch, tegenwoordig blijft daar bitter weinig van over. De verkoopgolf raakt voornamelijk techbedrijven hard en dat is duidelijk aan de marktwaarde van Apple. De Amerikaanse techgigant was het meest waardevolle bedrijf ter wereld, maar moet nu zijn leidersplaats afstaan aan het Saoedische Aramco.

Met een waarde van 2,37 biljoen dollar schiet het tekort om de 2,43 biljoen dollar van Aramco te overtreffen. Het lijkt voorlopig ook niet meteen omkeerbaar vermits ze elk een andere richting uitgaan. Terwijl de waarde van Apple aan het dalen is, is die van Aramco aan het stijgen dankzij de stijgende olieprijzen. Het aandeel van Apple noteert 20 procent onder zijn piek van 182,94 dollar. Dat van Aramco noteert dit jaar 24 procent hoger.

Verschuiving

Deze evolutie geeft perfect weer hoe de situatie is op de financiële markten en het wereldtoneel. De energiesector is vrijwel één van de weinige sectoren die goed draait dit jaar. De rest wordt getroffen door de hoge inflatie, de problemen met de wereldwijde toeleveringsketen en de economische groeivertraging.

Volgens Tim Ghriskey, analist bij Ingalls & Snyder, vloeit er momenteel veel kapitaal van techaandelen naar aandelen van energiebedrijven. Beleggers en investeeders zoeken naar rendementen in andere sectoren nu dat Amerikaanse centrale bank de rentes aan het verhogen is wegens de hoge inflatie. Vermits de olieprijzen in een stijgende lijn zitten, is het niet meer dan normaal dat beleggers zich focussen op bedrijven die hier profijt uit halen.

Bronnen: Kif Leswing – CNBC

Foto: NegativeSpace CC0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>