Opvallend genoeg bleven de Chinese aandelen tijdens de coronacrash een stuk beter liggen dan de meeste andere aandelen. En dat was zeker destijds bijzonder, want de Chinese economie werd als eerste geconfronteerd met de nare gevolgen van het coronavirus. Van deze ‘outperformance’ is vandaag de dag echter weinig over. Op dit moment vallen Chinese aandelen juist in negatieve zin op. En dat zou ook onheil voor de rest van de beurzen kunnen betekenen.

De meeste Chinese aandelen werden vorig jaar slechts kortstondig geconfronteerd met de nare gevolgen van de coronacrisis. Zo wisten de Chinese beurzen zich binnen enkele maanden alweer te herstellen van het coronadebacle. Tijdens de afgelopen weken is de trend echter gedraaid en wisten de Chinese aandelen met name in negatieve zin op te vallen.

Vormt deze Chinese beurs een bedreiging voor de rest van de beurzen?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, is te zien dat de Shanghai Shenzhen CSI 300 index tijdens de afgelopen weken geconfronteerd is met een beurscorrectie. Vanaf de top van februari gemeten heeft deze Chinese beurs al bijna 15% aan waarde moeten inleveren. Beleggers moeten deze koersbeweging niet onderschatten, want deze index bestaat uit de 300 grootste Chinese beursgenoteerde bedrijven.

Op de grafiek is daarnaast ook te zien dat een tegenvallende prestatie bij de Shanghai Shenzhen CSI 300 index uiteindelijk ook onheil voor de rest van de beurzen kan betekenen. Een dergelijke trend was immers ook waarneembaar rond de zomer van 2018 en aan het begin van 2020. Tijdens beide keren werd de MSCI World Index niet veel later ook geconfronteerd met een (serieuze) beurscorrectie.

We zijn dus gewaarschuwd.

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!